laupäev, 14. november 2009

LEIVATEGU (õpetajad ja lapsevanemad)




Kolmapäeva, 11.novembri õhtul said midrimajas kokku paarkümmend õpetajat-lapsevanemat, kellel oli suur huvi koduse leivaküpsetamise vastu. Juhendajaks loomulikult parimatest-parim Annely Maksan :)
Vaatasime üle erinevad jahud, segasime kokku "kördi", mis meist jäi käärima minemist ootama. Ennem kinnikatmist saime maitsta vahet äsjasegatud ja kümme tundi kääritatud "kördi" vahel. Pidime meelde jätma selle vahva grimassi, mis kümme tundi käärinust ette tuli - siis on asi õige, kui nägu täpselt nii kõveraks läheb ;)
Seejärel võtsime ette juba käima läinud põhja ja segasime juurde jahu. Ja siis läks koolitus kehakultuuri valdkonda - hakkasime tainast sõtkuma. Omandasime õige võtte, mis kahtlaselt sarnaneb karate löögiga ;) Julged ja tugevad said sellega päris hästi hakkama (tegelikult oli see kerge).
Vahepeal piilusime juba varem ahju pistetud leibasid (taigna tegemisest ahju panemiseni läheb ju u 15 tundi aega - seepärast olid need varem valmis tehtud ja ootasid ainult küpsetamist).
Taigen sõtkutud, saime teada vormi panemise ja silumise saladused, näpunäited kergitamiseks.
Lisaks panid usinamad kirja terve hulga kavalaid lisandeid, mida võib ühe hea leiva sisse panna, näit. vürtsikilu ja muna. Ja ilmselt meie kodudes sellel aastal jõulukeeksi ei küpsetata, teeme hoopis jõululeiba! Meeste võlumise leiva retsept on meil ka olemas ;)
Lõpuks vaatasime, kuidas leibasid jahutati ja saime ahjusoojasid leibasid süüa. Valik oli muljetavaldav: juustu tükkidega leib, šokolaadi ja jõhvikatega leib, suitsulihaga leib, rukkileib, mitmeviljatäisteraleib.
Hulgaliselt kasulikke näpunäiteid said ka need, kes ise varem leib kodus küpsetanud.
Loo kirjutaja sai täna, pühapäeval oma esimeste leibadega iseseisvalt edukalt hakkama - maitsesid head ja tundusid olevat nagu päris ;) Vaevalt õnnestub nende säilivusaega testida (väidetavalt seisavad need probleemideta vähemalt kaks nädalat), sest lapsed söövad väga hea isuga!
Kui leidub veel vanemaid, kellel asja vastu suurem huvi, siis 20ne inimesega võib veel koolitust teha :)

Kommentaare ei ole: