kolmapäev, 17. märts 2010

MAGUS PÄRASTLÕUNA KALEVI KOMMIVABRIKUS

Naerulindude Mihkel on poiss, kellel kuidagi ei tule lõunauni ja seepärast otsustas ta ühe lõunapausi hoopis pea peale keerata. Ta kutsus lasteaiast kaasa kõik Naerulinnud ning algas sõit Jürisse Kalevi Kommivabrikusse.
Ees ootas meid väga vahva giid Otto. Otto rääkis, et kõige tähtsam asi šokolaadi valmistamise juures on kakao. Seda saadakse kakaoubadest. Uurisime kõik koos ühte kakaoa kauna - küll see oli suur! Nagu melon! Siis näitas Otto meile gloobust. Nii suurt maakera polnud me ka varem näinud. See oli põnev gloobus: seal olevad kollased nooled näitasid riike, kust kakaooad meile tulevad ning punased nooled näitasid, millistesse riikidesse meilt valmis šokolaad rändab. Edasi sai uurida luupide all olevaid erinevaid tooraineid ja nuusutada erinevaid lõhnasid (koola, maasikas, vanilje jms).
Siis läks asi eriti põnevaks - meid viidi lattu, kus olid väga kõrged riiulid, mis olid maast laeni kommikaste täis. Teadjamad Naerulinnud arvasid, et neid on vähemalt miljon! Nägime ka tõstukeid, millega kaste väga kõrgelt alla toodi.
Edasi läksime ruumidesse, kus käis kibekiire töö. Nägime, kuidas valmisid erinevad kommid ja šokolaadid, kuidas neid jahutati, kaaluti ja pakiti. Nägime, kuidas karpe volditi. See kõik oli nii põnev! Teame nüüd, et ühes minutis pakitakse 800 kommi ning teame sedagi, et šokolaad mida päris alguses tootma hakati ja tänaseni toodetakse on 100 aastat vana Nurr
Otto rääkis ka, et neil on seal majas võlulaud. Ja nii oligi! Leidsime selle laua üles ja sellel oli suur vaagen kommidega :) Kommid põske ja lasteaeda tagasi - 1,5 tundi möödus kui silmapilk!
Oleks ikka vahva, kui kõik lõunauned vahetataks välja nii magusate lõunapauside vastu.
Aitäh Mihklile nii põneva õppekäigu eest!

Kommentaare ei ole: